Vita tummar Om mig

23 januari 2017

På besök hos Tim Öhlund

I helgen var jag på ett efterlängtat besök hos Tim Öhlund i hans hem en bit utanför Enköping. Tim är en av pionjärerna inom hälsokost och sojaprodukter i Sverige och grundade bl.a. företaget Aros Sojaprodukter tillsammans med Ted Nordquist redan 1981. Under 10 år bedrev de kommersiell produktion av tofu, tempe, miso och sojaglass (den idag fortfarande välkända glassen Tofu Line), innan verksamheteten såldes. Idag är Tim pensionerad och ägnar sig åt att ta hand om sina ekologiska odlingar men är också flitig producent av syrade grönsaker, koji och miso.1

Efter en rundtur bland Tims odlingar (pumpa är tydligen en favorit) gick vi in och inspekterade en pågående omgång kornkoji:2

Kojibakterier inokulerade på korn. Vilken doft!

Kojibakterier inokulerade på korn. Vilken doft!

Därefter en tur in i Tims misokällare, där man troligtvis hittar Sverige bredaste utbud av hantverksmiso:

Paradiset i Sverige för misoälskare

Paradiset i Sverige för misoälskare

Sedan följde en lång fikastund tillsammans med Tims fru Anna Lena och makrobiotikläraren Tomoko Ogawa som följt med mig dagen till ära. Det bjöds bland annat på hemsyrada gurkor och kimchi, Tomokos makrobiotiska aprikoskaka samt provsmakning av ört-, korn- och kikärtsmiso, inklusive en 24-årig(!) rismiso (med en mycket intensiv och kraftfull smak och troligtvis innehållande en icke-försumbar del alkohol).

Tomoko och Tim

Tomoko och Tim

24-årsmiso

24-årsmiso

Efter åtskilliga timmars diskussion om miso, Tims liv och företagande inom mathantverk började det bli dags att styra kosan hem. Men innan dess passade vi på att handla lite koji och fick också med oss varsin burk 2-årig kornmiso och en av Tims pumpor. Av en händelse råkar de sistnämnda vara de centrala ingredienserna i Tims favoriträtt — misopumpasoppa (med sobanudlar! 😊).

Om man vill lära sig mer om hur man gör egen miso och koji så är Tims blogg (engelska) en av de absolut bästa resurserna! Och vad sägs om att någon börjar kommersiell tillverkning av svensk miso igen? Det behövs!

  1. Kan köpas direkt av Tim när han är på Bondens marknad i Uppsala. 

  2. Koji är en mögelkultur som typiskt inokuleras på ris, korn eller sojabönor.